לקראת בחירות 2023 בת"א - יפו
- שריה ירדני
- 3 בפבר׳ 2023
- זמן קריאה 3 דקות
כתבה ראשונה בסדרה
שנה חדשה בפתח, הבחירות לכנסת מאחורינו והשנה הזו תעמוד כנראה בסימן הבחירות המוניצפאליות. הזירה הפוליטית המקומית שמתעוררת אחת לחמש שנים עדיין מנומנמת אבל ניצני ההתעוררות כבר נראים באופק.
נתחיל מלמעלה, ראש העיר רון חולדאי מכריז מעל כל במה אפשרית שהוא יתמודד לכהונה שישית ברציפות. חולדאי שאמנם ניצח את חמש מערכות הבחירות בהן התמודד מגיע למערכה הנוכחית חבול יותר מבעבר. 46 האחוזים שבהם זכה בהתמודדות האחרונה הם התוצאה הנמוכה ביותר שלו, אחת התוצאות הנמוכות לראש עיר מכהן בבחירות בת"א – יפו, ורק 6 אחוזים יותר מהמינימום שמונע סיבוב שני.

נוסף על נתוני הפתיחה של הקדנציה האחרונה, ברור לכולם שהקדנציה הנוכחית כנראה שלא הוסיפה לכוח האלקטורלי של חולדאי וההתמודדות על ראשות אחת הערים היקרות בעולם נראית פתוחה מתמיד, אבל כדי שהתמודדות תהיה פתוחה צריך גם מתמודדים ומתמודדות רציניים וספק אם אלו כבר נראים באופק. שתי דמויות בלבד הכריזו על מועמדות: חברת המועצה וסגנית ראש העיר לשעבר ציפי ברנד ועמוס שפירא שניהל כמה חברות בשוק הפרטי בעברו.
לא נרחיב כרגע על ההתמודדות אבל לא נראה כי מתמודדת שפרשה מהמרוץ בקדנציה הקודמת בגלל סקרים מאוד נמוכים ומתמודד שנראה כמו תחליף חולדאי יהיו אלו שיורידו את חולדאי מכס מלכותו.
לרשימה כמו מרצ צפויות בעיות גם במערכת הבחירות הקרובה לאחר המהלומה שספגה סביב פרשיית איתי פנקס וחולשה אלקטורלית של חלק מהנציגים המכהנים כרגע
ניתן להניח, שהזירה עוד תתמלא במתמודדים ומתמודדות בקנה מידה גדול יותר (בין אם אלו יהיו א.נשי עסקים או פוליטיקאים.יות בקנה מידה ארצי) ובמקביל המחיר הכספי הגבוה של ההתמודדות יכול לגרום לחלק לוותר או לפרוש. תחזית אמיתית לבחירות לראשות העיר ניתן יהיה לתת רק בעוד מספר חודשים כאשר התמונה תתבהר.
בחירות מוניצפאליות מורכבות משני פתקים, הפתק השני הקובע את הרכב המועצה צפוי הפעם לחולל שינויים רבים בחלוקת המנדטים וכפועל יוצא בהרכב המועצה. אם בעבר כלל האצבע היה שריצה לראשות העיר מגדילה גם את מספר חברי המועצה של רשימת המתמודד, נוכחנו בבחירות האחרונות כי הכלל אינו תקף תמיד. בעוד הרשימות של רון חולדאי ואסף זמיר הגדילו את כוחן, רשימות כמו מרצ שהפסידה מחצית מכוחה או רשימת "הורים זה לב" שפשוט נבלעה ברשימת "רוב העיר" נפגעו אלקטורלית מהתמודדות (עד שפרשו) לא נכונה של ראשי הרשימה על ראשות העיר.
אחד המאפיינים הנוספים והברורים של ציבור הבוחרים בעיר הוא התעלמות מההשתייכות הפוליטית הארצית שלו בהגיעו להצביע בבחירות המוניצפאליות. לא מדובר על מעבר בין גושי, אבל כן ניתן לראות שרשימה שהייתה אמורה להיות חזקה בתל אביב - יפו כמו רשימת "מרצ" דיממה מנדטים בבחירות 2018 ונחתכה מ- 6 מקומות במועצה לשלושה כאשר את את שלושת המקומות שהתפנו "שתו", ככל הנראה, שתי הרשימות הגדולות (תא1 ורוב העיר). ציבור הבוחרים בעיר מייחס יותר חשיבות לדמויות שמרכיבות את הרשימה מאשר להשתייכות הפוליטית שלה, ופה לרשימה כמו מרצ צפויות בעיות גם במערכת הבחירות הקרובה לאחר המהלומה שספגה סביב פרשיית איתי פנקס וחולשה אלקטורלית של חלק מהנציגים המכהנים כרגע במועצת העיר. גם המפלה שנחלה הרשימה הארצית משפיעה על יכולות המימון.
בצד השני של המשוואה ארצי - מוניציפאלי ניתן היה לראות את שתי הרשימות הגדולות "תא1" ו- "רוב העיר" מתנתקות (לפחות על פני השטח) מזיהוי פוליטי אמיתי ומגדילות את כוחן לשבעה ושישה חברי מועצה בהתאמה (גם רשימות אלו צפויות לבעיה בבחירות הקרובות אבל מסיבות שונות שעליהן נכתוב בכתבות הבאות בנושא).
קהל הבוחרים בעיר נוטה לבחור ברשימות עם פעילים ופעילות שהוא מכיר ועם קבלות, הוא לא אוהב "זגזוגים" ופעילים שמדלגים בין האופוזיציה לקואליציה. התרגיל המוכר של לצאת מהקואליציה כשנה לפני הבחירות כדי לשאת חן בעיני הציבור כבר מוכר ועובד פחות. זהו גם קהל ששומר אמונים באם נציגיו פעלו למענו במועצת העיר ובאותו אופן הוא גם נוטה להחליף את הבחירה שלו באם הם אכזבו אותו ולהכניס נציגים חדשים במקומם.
הקדנציה הנוכחית של מועצת העיר היא אולי אחת מהפחות מוצלחות שידעה המועצה בעשורים האחרונים ואנחנו צפויים לשינויים גדולים בהרכב המועצה. ניתוח של כל הרשימות הקיימות ואלו החדשות שיקומו נביא בגליונות הבאים, בדף הפייסבוק שלנו ובאתר.
コメント