ההמלצה שלי - אפ 60+
- שירלי רחמים
- 21 בפבר׳ 2022
- זמן קריאה 4 דקות
עודכן: 23 בפבר׳ 2022
חברה סיפרה לי שקיים בעיר "מרכז אפ 60+" המיועד להכשרה והכנה לתקופת החיים החדשה שלאחר הפרישה. גיליתי אוצר ובחרתי לשתף אתכם בו.
לפני כ-3 שנים חזרנו להתגורר בת"א, מבחינתי הגשמת חלום. גרנו שנים רבות בישוב קהילתי, עטופים בחברים אהובים המתגוררים בסמוך אלינו. המעבר לת"א התבצע במקביל לפרישתנו ממקומות העבודה ולחגיגה הצטרפה הקורונה. נוצרה בחיינו תקופת שינויים מאתגרת.

מרכז אפ 60+ הינו מרכז הכוון עירוני לגיל פרישה.
יצאתי לחפש מהיכן כל הטוב הזה התחיל ופגשתי את שירה לחמן- יחזקאלי, מנהלת המרכז בת"א-יפו. שירה נולדה וגדלה בת"א, נשואה+3 מחוברת לעיר ומשקיפה כל בוקר על הים מחלון ביתה. שירה היא חלק ממקימי ומפתחי "מרכז אפ 60+", תפקיד המגלם בתוכו בניית שותפויות, ניהול וביצוע פרוייקטים מאתגרים.
נפגשנו, ובתשובה לשאלתי מהו החזון ומי עומד מאחוריו שירה סיפרה לי ש"מרכז אפ 60+" הוקם על בסיס ההבנה שתוחלת החיים עולה בזכות הרפואה המודרנית והטכנולוגיה המפותחת בארץ ישראל אשר מייצרת עלייה בתוחלת החיים ומכאן התפתח הצורך, ההולך וגובר, לנהל את צומת ההחלטה של הפרישה. לפיכך פותח תוכן ייחודי באפ 60+ הכולל מגוון תוכניות ושירותים הנדרשים לצורך ניהול תקופת החיים החדשה לאחר הפרישה, בהתאמה אישית לצרכי כל פרט.
המרכז הוקם לפני כארבע שנים בעיריית תל-אביב-יפו תחת מינהל השירותים החברתיים בעירייה, בשיתוף המשרד לשוויון חברתי אשל ג'וינט ישראל והוא מיועד לתושבים הנמצאים שנה לפני פרישה ועד חמש שנים לאחריה, המעוניינים לבנות תוכנית לתקופת החיים החדשה שלאחר הפרישה.
עיריית תל אביב זיהתה את הגידול בתושבים בני הגיל השלישי ואת ההגירה החיובית של תושבים בגיל זה לעיר (בדומה לי-ש.ר). ועמלה על מחקר ופיתוח של תוכנית אסטרטגית לאיכות חיים בגיל השלישי. התוכנית זיהתה אזורי הזדמנות לאיכות חיים בעיר וכחלק מכך אפ 60+ נותן מענה רחב באמצעות קידום תעסוקה, התנדבות, פיתוח יזמות ואורח חיים פעיל ומשמעותי.
נקודת המוצא היתה הרצון לייצר שינוי באיכות החיים של התושב בגיל הפרישה. קיימת הבנה אצל כל השותפים שכפי שהמדינה אחראית ומספקת מעטפת שירותים שונים לאזרחים בתקופות חשובות בחיים כמו טיפת חלב, גנים לגיל הרך, חינוך חובה בבתי ספר ועוד, כך קיים הצורך והאחריות על הכנה וליווי בני הגיל השלישי לשינוי.
השותף השלישי הינו ארגון אשל ג'וינט ישראל שמטרתו קידום איכות החיים, שוויון הזדמנויות וצמצום פערים בחברה הישראלית. הארגון עובד בשיתוף פעולה עם כל משרדי הממשלה במדינת ישראל. מעורבותם ותרומתם באה לידי ביטוי בהקמת בתי אבות, מרכזים קהילתיים, מרכזי תעסוקה ועוד. רוב המוסדות בארץ אשר מהווים את אבני הבסיס בחברה הישראלית הוקמו בסיוע ובשיתוף פעולה עם ארגון הג'וינט. הארגון אימץ את התפיסה לגבי חשיבות השירות לקשישים ורואה זאת כשירות בסיסי. החזון הינו שבכל רשות במדינת ישראל יקום מרכז לפיתוח חברתי של התושב.
ארגון הג'וינט שותף משמעותי בפיתוח התוכן של "מרכז אפ 60+", פיתוח ההדרכה, פיתוח מקצועי ומתן ליווי בניתוח נתוני הפעילות. הצלחת המרכז נמדדת על פי עמידה ביעדים ולאורך הדרך מבוצעים מחקרים השואלים לגבי איכות הפעילות של "מרכז אפ 60+" והאם הפעולות הניתנות לתושב גורמות לשינוי בחיי הפורש/ת, כיצד אנו רואים את השינוי ואיך יראה השינוי בעוד 5 שנים.
כשמגיע אלינו למרכז פורש או פורשת חדשים, נקבעת להם שיחת הכרות עם אחד מצוות המאמנים המקצועי והמיומן של המרכז ובפגישה יספר הפורש/ת על עצמו, מהם הציפיות, מאווים, חלומות, תחביבים שלו.
מכאן ובהתאמה לרצון המשתתף יחשבו יחד המאמן והמשתתף לגבי משימות שעליו לקחת לתקופת החיים החדשה. כמו כן, בשיחה נכווין את המשתתף למרכזים העירוניים הקרובים לביתו, למרכזי מיצוי זכויות, התנדבות, תעסוקה וכו' וכמובן נציע ממבחר הסדנאות שמתקיימות אצלנו ועוסקות במס' נושאים שישפרו את ההכנה להמשך החיים.
אנחנו עוסקים בחמישה תחומים עיקריים ומשמעותיים עימם מתמודדים הפורשים בתקופת הפרישה ואותם אנחנו פורסים בפניהם בסדנאות המועברות במרכז.
נושא ראשון הינו ניהול כלכלי - הפרישה מביאה עימה אתגרים כלכלים- עבור מי שיש לו פנסיה צוברת-ההכנסה קטנה בפנסיה ויש להבין את משמעות ההכנסות החדשות וזה כמובן ביחס להוצאות הגדלות (יותר בבית- יותר חשמל, הוצאות בית, מימון ילדים, נכדים, פנאי ותרבות וכו') יש להבין את המשמעויות ולקבל על סמך זאת החלטות בקרנות, בתקציב היומיומי וכו בסדנאות הללו נשאל ונברר מה המשמעות והחשיבות הכלכלית בלהיות בריא בגיל השלישי, מה הצעדים שצריך לנקוט בכדי שאתה לא תהפוך חלילה לנטל על המשפחה. איך תנהל מהיום את התקציב? האם יש לך הכנסות פאסיביות, מה תשמור ליום סגריר, מה הן ההחלטות המשפטיות שיש להיות מודעים אליהם בנושא ייפוי כח מתמשך, צוואה? מידע נותן רוגע ושקט נפשי.
נושא שני הינו ניהול ותכנון תקופת החיים החדשה - מרגע סיום העבודה איתה אני מזוהה, נשאלת השאלה מי אני עכשיו? מהי הזהות החדשה שלי כאשר איני המורה, מנהל, מזכיר, רופא וכו'. יש לשאול ולברר מה חשוב עבורי והיכן אהיה יותר משמעותי. למצוא את המקום שארגיש שאוכל לתרום מנסיוני. להעצים בנו את ההבנה שהצעירים סביבנו זקוקים לנו ולנסיון והידע שצברנו.
בוגרים שלנו מספרים שהמפגשים עימנו החזירו להם את ההבנה שהפרישה מהעבודה אינה פרישה מהחיים ושיש להם המון מה לתרום מתוך הכוחות שלהם וכעת זה מתוך בחירה ורצון וזה מאד מרגש.

נושא שלישי הינו ניהול אורח חיים בריא - אורח חיים בריא אינו רק חשיבות הספורט בגיל השלישי, מזון בריא יותר, לשמר ולהרחיב קשרים חברתים, תרבות, לימודי העשרה, התנדבויות בקהילה אלא גם הקשרים המשפחתיים שלנו, פעילות רוחנית, תעסוקה משמעותית וכו. אחת הסדנאות שלנו "תנאים של חיבה" העוסקת בדינמיקה ובשינוי השיח במשפחה לאחר שהילדים התבגרו וכיצד ניתן להעמיק את הקשר הכה חשוב לנו ולהם.
נושא רביעי הינו פיתוח המודעות והשימוש בטכנולוגיה - בסדנאות לומדים להתיידד עם המחשב, הטלפון הסלולרי והמצלמה. פער הדורות מתרחב ויש צורך כל הזמן להתפתח טכנולוגית. הזמנת קניות באתרים, קשר עם הבנק, תקשורת עם הנכדים מעבר לים, הכל נמצא שם. לעיתים אנחנו מודרים מהזכויות שלנו במידה ולא התעדכנו. משתמשי טכנולוגיה מתחברים ביתר קלות חברתית דרך קבוצות המתקשרות ביניהם.
נושא חמישי הינו בתחום התעסוקה - לברר רצונות וצרכים, האם אני מעוניין להתנדב? ומה תחום העיסוק המשמעותי שלי. אפ 60+ מקדם ומעודד חזרה למעגל התעסוקה – אנו עובדים בצמוד עם מרכז הזדמנות בעיר תחת מנהל השירותים החברתיים וגם עם ותיקים בעבודה של המשרד לשיווין חברתי וזאת בכדי לראות יותר עובדים בגיל השלישי. כמו כן, אפ 60+ עומל וחותר לפעול להקמת/הצטרפות ליזמות חברתית בעיר.
ישנן תוכניות המשך שפועלות במקום לדוגמא: קיימת תוכנית לפתיחת מרחב ליזמות בגיל השלישי, תוכנית מנטורים לחיזוק עסקים קטנים ובינוניים בעיר, הכשרת מנהיגים חברתיים בקהילה, התרחבות לשלוחות בדרום ובמזרח העיר וקידום אקטיבנט, כלי דיגיטלי לאפיון אורח חיים בריא ועוד.
לסיום, בת"א פורשים מידי שנה כ- 5,600 תושבים. עד כה התוודעו לסדנאות ולשירותים המיטיבים שלנו יותר מ 6,000 תושבים שחלקם השתתפו במס' סדנאות.
שירה מהמרכז מזמינה את מי שנמצא בתהליך פרישה ומי שפרש בשנים האחרונות להצטרף לשירותים ש"מרכז אפ 60+" מציע לתושבים.
תוכלו לפנות אליהם בטלפון 03-7248339 (כדאי לכם לשוחח עם סימה...) או דרך אתר האינטרנט של המרכז באתר עיריית ת"א.

Comentários